Într-o mișcare ce a ridicat multe sprâncene, PSD Galați și-a majorat numărul de deputați de la trei la cinci într-un timp foarte scurt. Această creștere a fost posibilă datorită afilierii a doi deputați din S.O.S. România la grupul parlamentar PSD, eveniment care a stârnit controverse și discuții intense în mediul politic gălățean.

Luni, 2 iunie 2025, a fost ziua în care patru deputați aleși pe listele S.O.S. România, partid condus de Diana Șoșoacă, și-au exprimat dorința de a se alătura social-democraților. Doi dintre aceștia, Ecaterina Mariana Szoke și Iosif-Florin Jianu, proveneau din circumscripția Galați. Szoke, biolog de profesie, și Jianu, inginer, și-au justificat această decizie prin lipsa de respect resimțită în cadrul partidului pe care l-au părăsit.

Pentru gălățenii care și-au pus speranțele în politica anti-sistem promovată de SOS România, schimbarea radicală a celor doi reprezentanți înseamnă o trecere bruscă de la critici ai sistemului către susținători ai unui partid considerat parte a "sistemului". Situația este descrisă ca fiind frustrantă, subliniind astfel o problemă mai veche a sistemului de vot bazat pe liste de partid.

Această schimbare neprevăzută readuce în discuție necesitatea unei reforme electorale în România. Conform sistemului actual, parlamentarii care părăsesc un partid au libertatea de a-și păstra mandatul, fapt ce poate periclita intențiile originale ale alegătorilor. Există două alternative frecvent discutate: fie se implementează votul uninominal, care permite alegătorilor să voteze persoane, nu partide, fie se modifică legea astfel încât pierderea afilierii de partid să atragă și pierderea mandatului, la fel ca în cazul consilierilor locali.

Este clar că modificarea legislației electorale ar putea conferi mai multă putere reală alegătorilor și ar preveni astfel de manevre politice care prioritizează interesele personale ale unor deputați. Momentan, însă, rămâne de văzut cum vor răspunde gălățenii și alegătorii din alte părți ale țării la aceste schimbări neașteptate din cadrul muncii parlamentare.


Adrian Cernat

Adrian Cernat are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Galați. Născut chiar în inima orașului, în zona Falezei, Adrian a crescut odată cu Galațiul – între Dunăre, știri locale și o comunitate în continuă mișcare. Absolvent de Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Danubius”, este mereu prezent acolo unde se întâmplă lucrurile importante. Fie că acoperă ședințele Consiliului Local, face reportaje printre oameni sau surprinde imagini de pe malul Dunării, Adrian este conectat 100% la oraș și spune poveștile cu naturalețe, empatie și curaj.

Știri Generale

Știri Generale
Donald Trump anunță acord de încetare a focului între Israel și Iran, în timp ce rachetele lovesc Negevul. Reacții și reglementări, tensiuni și speranțe.
Geely EX5 – SUV-ul electric compact și accesibil, disponibil acum în România
Îmbunătățirea Vieții Pacienților Oncologici la Galați cu Servicii de Excepție și Investiții Majore în Sănătate
Pragul de cheltuieli pentru apărare crește la 5% din PIB până în 2035, cu un rol incert al SUA în Europa
Trafic rutier restricționat între Brăilei și Navelor în week-end și zile libere până pe 21 septembrie
Ucraina și Marea Britanie lansează un parteneriat inovativ pentru producția de drone cu rază lungă de acțiune pentru următorii trei ani.
Un bărbat de 39 de ani, reținut de poliție după o amenințare cu toporul pe stradă, în stare de ebrietate
Aproape 900 de blocuri din sectoarele 3, 5 și 6 fără apă caldă între 23 și 27 iunie 2025 din cauza lucrărilor de reparații Termoenergetica.
Atac masiv rus asupra Kievului cu rachete și drone; cel puțin 6 morți și 20 de răniți.Operațiuni de salvare încă în desfășurare.
Cod Galben și temperaturi extreme de până la 38°C, indicele ITU depășește pragul critic.
Corectarea deficitului trebuie să depășească 1,7% din PIB până pe 15 octombrie.