Proteste masive cer alegeri anticipate și sfârșitul regimului Vucic în Serbia. 140.000 de oameni la manifestații tensionate

Proteste masive cer alegeri anticipate și sfârșitul regimului Vucic în Serbia. 140.000 de oameni la manifestații tensionate Sursa poza si informatii: biziday.ro

Protestele violente din Belgrad solicită schimbare politică profundă

Sâmbătă seara, Belgradul a devenit locul unor confruntări intense între protestatarii anti-guvernamentali și poliție. Manifestanții, majoritatea studenți, cer alegeri anticipate și sfârșitul erei președintelui Aleksandar Vucic, care domină scena politică de peste un deceniu.

Inițial, protestul s-a desfășurat pașnic, adunând aproximativ 140 de mii de oameni în centrul capitalei sârbe, în apropierea celor mai importante sedii guvernamentale. Atmosfera s-a tensionat însă după ora 22:00, când grupuri de manifestanți au încercat să ajungă la o contramanifestație pro-Vucic, aruncând cu sticle și pietre. În replică, forțele de ordine au utilizat gaze lacrimogene și grenade asurzitoare pentru a dispersa mulțimea.

Potrivit poliției, mai multe persoane au fost reținute, iar șase ofițeri au suferit răni. Situația tensionată reflectă nemulțumirile adânci ale unei mari părți din societatea sârbă, care de luni de zile participă la proteste declanșate după un tragic accident în Novi Sad, imputat de manifestanți corupției guvernamentale.

Deși președintele Vucic a respins ferm apelurile la alegeri anticipate, tensiunile continuă să crească. Liderul sârb, care a fost la cârma țării atât ca premier, cât și acum ca președinte, a sugerat că în spatele protestelor s-ar afla influențe externe, fără a detalia. El a subliniat importanța ca poliția să acționeze cu reținere, dar a afirmat categoric că violențele nu vor fi tolerate, avertizând că "golanii vor răspunde în fața justiției".

Contestat de criticii care-l acuză de tendințe autoritare și de reducerea libertăților democratice, Vucic își menține, totuși, poziția declarativă pro-europeană, în timp ce își consolidează legăturile cu Rusia și China. Observatorii internaționali urmăresc cu atenție situația, care ar putea avea implicații semnificative pentru regiunea Balcanilor și nu numai.

Surse: DW, BBC


Adrian Cernat

Adrian Cernat are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Galați. Născut chiar în inima orașului, în zona Falezei, Adrian a crescut odată cu Galațiul – între Dunăre, știri locale și o comunitate în continuă mișcare. Absolvent de Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Danubius”, este mereu prezent acolo unde se întâmplă lucrurile importante. Fie că acoperă ședințele Consiliului Local, face reportaje printre oameni sau surprinde imagini de pe malul Dunării, Adrian este conectat 100% la oraș și spune poveștile cu naturalețe, empatie și curaj.

Știri Generale

Știri Generale
Capacitățile Tehnice ale Iranului de a Relua Îmbogățirea Uraniului și Impactul Loviturilor Aeriene ale SUA și Israelului
Coliziune la 3 dimineața între microbuz și autocar ucrainean, activat Planul Roșu de Intervenție, o victimă decedată, altele rănite.
Copac prăbușit între Sinaia și Bușteni provoacă întârzieri de 35 de ore pentru 15 trenuri; circulația reluată duminică seară.
Doi pompieri omorâți în Idaho într-o ambuscadă deliberată pe Muntele Canfield; suspectul principal găsit mort de polițiști.
Proteste masive cer alegeri anticipate și sfârșitul regimului Vucic în Serbia. 140.000 de oameni la manifestații tensionate
Șase medalii, trei de aur, două de argint și una de bronz!
amenzi de până la 700 euro pentru nerespectarea noii legi de protejare a copiilor și mediului.
Ancheta Poliției Germane Caută Posibile Legături cu Sabotajul Străin
Creștere alarmantă la 130.000 furturi auto în UK: Mașinile furate dispar în 24 de ore, proliferând pe piețele din Asia și Africa.
David Popovici stabilește record european și câștigă aurul la 100 m liber la Campionatul European U23 din Slovacia.
Instalațiile de rachete și artilerie rusești vizate, autoritățile interzic filmările populației pentru activitățile antiaeriene.