Vladimir Putin anunță reducerea cheltuielilor militare în Rusia, în ciuda provocărilor economice și a intensificării tensiunilor cu NATO.

Vladimir Putin anunță reducerea cheltuielilor militare în Rusia, în ciuda provocărilor economice și a intensificării tensiunilor cu NATO. Sursa poza si informatii: biziday.ro

Vladimir Putin a declarat recent, într-o vizită oficială la Minsk, că Rusia intenționează să reducă bugetul alocat cheltuielilor de apărare în următorii trei ani. Acest plan vine într-un context complicat, în care economiile sunt inițiate din motive economice și nu neapărat strategice.

Intenția liderului de la Kremlin este o surpriză, mai ales că anunțul a survenit la doar două zile după summitul NATO, unde țările membre au decis să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB până în anul 2035. Scopul acestei majorări este de a răspunde amenințării pe care o reprezintă Rusia, ceea ce face discursul lui Putin să pară, pentru unii, o provocare politică.

Totuși, observatorii internaționali, inclusiv Reuters, rămân sceptici cu privire la declarațiile lui Putin; Rusia a crescut constant bugetul pentru sectorul militar în ultimii ani. Doar în 2023, Rusia a cheltuit 6,3% din PIB pentru apărare. Creșterea continuă a inflației și a deficitului bugetar, recunoscute chiar de președintele rus, sunt dovezi ale dificultăților economice cu care se confruntă țara.

Economia rusă suferă de pe urma unei scăderi a creșterii economice și a veniturilor din energie—un motor crucial al bugetului național. Ministrul Economiei a atras atenția că Rusia se află pe marginea recesiunii, iar guvernatorul băncii centrale a avertizat asupra epuizării resurselor care susțineau până acum economia.

În contextul unor posibile negocieri de pace, președintele Putin a subliniat că discuții bilaterale cu Ucraina există și că apreciază eforturile de mediere ale fostului președinte american Donald Trump.

Aceste declarații revitalizează dezbaterea despre adevăratele intenții ale Rusiei într-un peisaj geopolitic volatil și în continuă schimbare.


Adrian Cernat

Adrian Cernat are 32 de ani și este jurnalistul principal al publicației azi în Galați. Născut chiar în inima orașului, în zona Falezei, Adrian a crescut odată cu Galațiul – între Dunăre, știri locale și o comunitate în continuă mișcare. Absolvent de Jurnalism și Comunicare la Universitatea „Danubius”, este mereu prezent acolo unde se întâmplă lucrurile importante. Fie că acoperă ședințele Consiliului Local, face reportaje printre oameni sau surprinde imagini de pe malul Dunării, Adrian este conectat 100% la oraș și spune poveștile cu naturalețe, empatie și curaj.

Știri Generale

Știri Generale
Flota britanică F-35, afectată de lipsa de personal și piese, operațională doar o treime din timp; coroziunea și costurile crescute îngreunează misiunile.
Incendiile de vegetație între Sărulești și Lehliu (km 50-60) au fost eliminate complet, circulația fiind reluată.
Incendiu masiv pe strada Doamna Stanca din Sectorul 1, București - foc extins pe 350 mp amenință clădirile învecinate!
Keir Starmer și Emmanuel Macron lansează un program pilot pentru migrație legală și sigură între Marea Britanie și Franța prin Canalul Mânecii.
legile statului creează bariere pentru producția națională, contribuind la criza prețurilor.
Lucrări de 35 Milioane Euro pentru Infrastructură și Transport Urban Avansat pe Bulevardul Siderurgiștilor
Pacienți în stare stabilă după consumul de carne de oaie din propria gospodărie.
Președintele contestă la CCR legea privind incriminarea distribuției online de materiale fasciste, legionare și xenofobe, invocând lipsa de definiții clare și riscuri pentru libertatea de exprimare.
Sanjeev Gupta schimbă conducerea și redresează combinatul, în timp ce Romportmet SA se confruntă cu dificultăți majore.
Trump impune tarife Asiei pentru a restricționa influența economică a Chinei. Se întrevede o nouă criză comercială globală?
00 noaptea. Gălățenii, disperați de zgomot.
Evenimente si cultura

00 noaptea. Gălățenii, disperați de zgomot.